עיצוב מטבחים - 6 טיפים לעיצוב מטבח החלומות

מה חשוב לזכור כשמתכננים מטבח? מה חשוב יותר: פונקציונליות או עיצוב? ומהם השלבים בדרך למטבח המושלם? קבלו את הטיפים החשובים ביותר לתכנון המטבח הביתי.

אף על פי שהוא נועד למשימות פרקטיות כמו בישול ואפיה - המטבח ללא ספק מהווה חלל מרכזי שבו נאספים בני משפחה, חברים ואורחים - ולכן לא אחת קיבל המטבח את התואר ״הלב הפועם של הבית״. כשמתכננים מטבח יש כמה דברים לקחת בחשבון לפני שיוצאים לדרך, וריכזנו עבורכם את הטיפים החשובים ביותר לעיצוב המטבח שלכם. 

מהו בכלל מטבח נכון?

בעבר, המטבח נבנה כחדר צדדי ומוצנע, נפרד מהסלון, כשכל מטרתו הייתה פרקטית: חדר לבישול אוכל. עם התפתחותה של תרבות האירוח בארץ ובעולם, עלייתן של תוכניות הריאליטי העוסקות בבישול והפיכתם של שפים למפורסמים - החלו המטבחים לתפוס יותר ויותר משמעות (ומקום) בבית. המטבחים המודרניים כיום הם גדולים, פתוחים לרווחה, משתלבים עם הסלון ופינת האוכל ומהווים יחד את החלל המרכזי והחשוב ביותר. השינוי אמנם מציב אתגר - שילוב נכון בין מטבח פונקציונלי לעיצוב אווירה נעימה מזמינה - אך הדבר אפשרי.

אז לפני שאתם רצים לתכנן את השיפוץ המיוחל של המטבח שלכם, עליכם להניח את היסודות המתאימים לעיצוב מטבח נכון, שיתאימו לא רק לצורכי הבישול שלכם, אלא גם לתרבות האירוח. איך עושים זאת? ובכן, בדיוק בשביל זה אנחנו כאן. 

מטבח מודרני - הלב הפועם של הבית. מתוך גלריית עיצוב מטבחים של אבן קיסר

1. מאיפה מתחילים? מהתקציב, כמובן

מומחים טוענים כי ההשקעה בקנייה או בשיפוץ של מטבח תוחזר כמעט במלואה בעת מכירת הנכס. על פי הסקרים, בישראל מחליפים מטבח אחת לשמונה שנים, וזו נחשבת להוצאה הגדולה ביותר בשיפוץ הבית. לכן שאלת התקציב היא שאלה קריטית: חשוב מאוד לקבוע מראש מהו הסכום המקסימלי שאותו אתם מתכננים להוציא על המטבח החדש, ולהקצות סכום נוסף נפרד לקנייה של מוצרי חשמל וכלי מטבח. 

2. בחירת סגנון עיצובי - ירידה לפרטים הקטנים

לפני שיוצאים לדרך חשוב להגדיר מה הקו המנחה בעיצוב המטבח. הגדרה של סגנון אחד עשויה לתרום רבות למיקוד בשיפוץ ולמנוע התפזרות ובלבול. בין אם אתם מעדיפים את הסגנון הקלאסי, האורבני, הכפרי או המודרני - בחירת סגנון עיצובי תשפיע על בחירת חומרי הגלם, ועד הפרטים הקטנים ביותר כגון הידיות והאביזרים המשלימים. מומלץ לשאול את עצמכם מראש - האם אתם אוהבים אי במטבח? האם אתם מחליפים מוצרי חשמל ישנים בחדשים? האם אתם מעדיפים מטבח פתוח או סגור? האם אתם מעוניינים בתאורה חזקה או בתאורה רכה ונעימה? שאלות אלו ודומות להן יעזרו למעצב המטבח לתכנן את מידותיו ואופן ההתנהלות בו בצורה אידיאלית.

 

חשוב לזכור - על ההבדל הדק שבין סגנון עיצובי לטרנד: טרנדים הם דבר מפתה מאוד, אך הם מתחלפים במהירות ולכן חשוב להיזהר. טרנד הוא זמני, מובהק, ולאו־דווקא מתחשב בתנאי הסביבה. לעומת זאת, סגנון עיצובי עומד במבחן הזמן, והאחידות המאפיינת אותו מעבירה מסר עיצובי ברור ויוצרת אווירה נעימה ומזמינה בחלל. אם חשוב לכם להישאר מעודכנים אופנתית, קבלו טיפ על שילוב טרנדים בעיצוב המטבח: טרנדים מומלץ לשלב באביזרים שקל להחליף ולהתחדש איתם כמו טקסטיל, וילונות, גופי תאורה, כיסאות, כלים, פרטי נוי, תמונות וכדומה. טרנדים אלו יקבעו את הסטיילינג, אך לא יכתיבו את הטון הכללי. 

3. תכנון המרחב

בעת קביעת גודל המטבח ואפיון המרחב, יש להתחשב בצרכים הספציפיים של דיירי הבית ובמספר הנפשות. ככל שהמשפחה גדולה יותר, יש צורך ביותר מקומות אחסון, יותר כלי בישול וכמובן - יותר מקומות ישיבה. בנוסף, יש להתחשב גם במצבם הפיזי של בני הבית. לדוגמה, אם בבית מתגוררים קשישים, נכים או ילדים, יש לתכנן את המטבח כך שיוכלו לתפעלו בנוחות. לחילופין, אם מדובר בפעוטות - לתכנן את המטבח כך שהם לא יוכלו להגיע אל מקומות מסוכנים. 

4. השילוש הקדוש - מקרר, כיור וכיריים 

מעבר להחלטה על גודל וסגנון המטבח, יש להחליט מראש על סידור הפונקציות שבו. סדר הדברים הוא זה שיהפוך את המטבח ליעיל ונוח לשימוש, או לקשה לעבודה ולא נוח. גם אם תשקיעו את מיטב כספכם אך לא תתכננו נכון את מיקום הפונקציות - השקעתכם תרד לטמיון.

סדר הדברים נקבע על פי המבנה הכללי של הבית, היחסים בין המטבח לסלון, פתחי הכניסה והיציאה, מיקום נקודות חשמל, גודל חלל המטבח וההעדפות האישיות שלכם. על המטבח להיות זורם, קל, מאוורר, מואר ויפה, ובאותה עת להיות יעיל, מהיר ומתאים להרגלים של דיירי הבית. הבסיס לתכנון הזה הוא מה שמכונה ״השילוש הקדוש של המטבחים״ - היחסים בין המקרר, הכיור והכיריים.

תכנון המרחק ונוחות התפקוד של שלוש התחנות הללו, יצרו תהליך עבודה הגיוני, נגיש, קל ונקי במטבח. מומלץ לתכנן כך ששלוש התחנות תהיינה קרובות מספיק ונוחות לתפקוד יומיומי. עם זאת, יש לזכור כי אל נקודות עיקריות אלו התווספו כיום גם המיקרוגל, מדיח הכלים, שולחן האוכל, אזורי האחסון וכן הלאה. יש לקחת את כולן בחשבון וליצור מצב של גישה ועבודה נוחה בכל האזורים במטבח.

5. בחירת חומרים 

נקודה נוספת שחשוב לשים עליה דגש במסגרת עיצוב מטבחים היא החומרים שבהם עושים שימוש בתהליך בניית המטבח. מטבח חדש דורש השקעה כספית גדולה, ולכן חשוב לא להתפשר על חומרי הייצור. כדי להבטיח שגם אחרי שנתיים המטבח יראה חדש, מומלץ לבחור בחומרי גלם איכותיים ולהעדיף חומרים כמו קוורץ, אלומיניום או עץ מלא. כך לדוגמה, בחירה של משטח עבודה היא חשובה מאוד, בעיקר משום שהוא האזור החשוף ביותר לשחיקה והוא בעל השפעה מכרעת על המראה הכולל (בדומה לארונות מטבח).

חשוב לוודא שמשטחי העבודה במטבח הן בעלי תכונות עמידות. משטח עבודה למטבח חייב להיות נוח וקל לתחזוקה וניקוי, ולשמור על מראהו לאורך שנים. משטחי הקוורץ של אבן קיסר הם דוגמה מובהקת לשימוש פונקציונלי במטבח, הנותן גם מענה למעצבי המטבחים היכולים להשתמש בחומר החזק בטבע (קוורץ) עם קולקציה רחבה של דגמים, צבעים ומרקמים, הדורשים תחזוקה מינימלית שמספקת הגנה משריטות ושומרת על מראה המשטח לאורך שנים. 

6. אחסון כחלק אינטגרלי מעיצוב המטבח

תכנון נכון של אחסון המטבח יחסוך לכם מאמץ אינסופי של תחזוקה וסידור, ישמור על משטחי העבודה שלכם פנויים וישאיר את המטבח מסודר יותר ונעים לשהייה. בנוסף, תכנון נכון של המטבח ברמת האחסון והנגישות מייעל את העבודה ומאפשר לשלוף כלים בנוחות מבלי להוציא את כל תוכן המגירה, או לאתר את השמן בקלות גם אם המחבת כבר על האש.

איך עושים את זה נכון?

  • נצלו את כל הגובה - אפשרו לארונות לנצל את כל הגובה עד חלל התקרה.
  • הכל עניין של איזון - אל תעמיסו על המדפים והארונות, ודאגו שבמטבח לא תשרה אווירה של מחסן. לשם כך אפשר לשלב בין חומרים אטומים לחומרים מעבירי אור.
  • ארונות או מגירות - אם אתם מוגבלים במקום, לכו על ארונות, אך אם באפשרותכם לתכנן מגירות נשלפות תוכלו ליהנות ממקום אחסון שימושי ונוח.
  • השאירו אקסטרה מקום - עם הזמן צוברים כלים, וגם בסוף התהליך מוצאים שימוש לכל המגירות ששיערתם לעצמכם שהן מיותרות.

לסיכום

המטבח הוא החלק ש״עובד הכי קשה״ בבית, לכן ההשקעה בו תשתלם לטווח הארוך. השכילו לתכנן את מטבחכם היטב, לא רק מבחינה עיצובית: השקיעו מחשבה ותקציב במקומות הנכונים, וכך תוכלו לקצור את הפירות וליהנות מסביבת עבודה נוחה, פרקטית, בטוחה ועמידה.